O książce: Podręcznik pt. Bezpieczeństwo i higiena pracy biurowej został napisany przez specjalistkę z zakresu bhp, która z wieloma omawianymi zagadnieniami ma do czynienia na co dzień w swojej pracy zawodowej.
Jest on przeznaczony dla uczniów techników i słuchaczy szkół policealnych, którzy kształcą się w zawodach zaliczanych do branży ekonomiczno-administracyjnej oraz w zawodzie technika reklamy. Jednak w związku z tym, że wiele zagadnień z zakresu bhp jest wspólnych dla różnych branż i zawodów – książka ta może być wykorzystywana również przez uczniów zdobywających inne zawody.
Zagadnieniom wspólnym dla wszystkich zawodów poświęconych jest pierwszych siedem rozdziałów podręcznika. Natomiast ostatni ósmy rozdział jest poświęcony organizacji stanowiska pracy biurowej.
W podręczniku omówionych jest wiele zagadnień, które od 2021 roku będą występowały w pisemnej części egzaminu zawodowego (w każdym zawodzie)!
Książka pt. Bezpieczeństwo i higiena pracy biurowej jest nie tylko podręcznikiem szkolnym, ale przede wszystkim poradnikiem, do którego Czytelnik może sięgnąć zawsze, gdy ma taką potrzebę. Dlatego teoria jest w nim ograniczona do minimum, natomiast zamieszczonych jest wiele wzorów dokumentów, przykładów, rysunków, zdjęć i praktycznych wskazówek.
O autorce: Joanna Pasoń – specjalistka ds. bezpieczeństwa i higieny pracy oraz właścicielka firmy organizującej szkolenia z zakresu bhp. Doświadczenie zawodowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy zdobywała zarówno prowadząc własną działalność gospodarczą, jak również współpracując z różnymi firmami szkoleniowymi jako wykładowca prowadzący zajęcia z zakresu bhp. Od 15 lat jest związana z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Pracowników Służby Bezpieczeństwa i Higieny Pracy – obecnie zajmuje stanowisko Wiceprezesa Zarządu Oddziału Stowarzyszenia w Opolu.
1. Wiadomości wstępne
1.1. Podstawowe pojęcia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy
1.2. Ochrona przeciwpożarowa
1.3. Ochrona środowiska
1.4. Ergonomia
1.5. Środowisko pracy
2. Ochrona pracy
2.1. Wprowadzenie
2.2. System prawny ochrony pracy
2.3. System organizacyjny ochrony pracy
3. Prawa i obowiązki pracodawcy, osoby kierującej pracownikami i pracownika w zakresie bhp
3.1. Wprowadzenie
3.2. Prawa i obowiązki pracodawcy w zakresie bhp
3.3. Obowiązki pracodawcy zatrudniającego osoby niepełnosprawne
3.4. System kar i konsekwencje nieprzestrzegania przez pracodawcę przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
3.5. Obowiązki osób kierujących pracownikami
3.6. Prawa i obowiązki pracownika
3.7. Profilaktyczne badania lekarskie
3.8. Szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
4. Czynniki zagrożeń występujące w środowisku pracy
4.1. Wprowadzenie
4.2. Podział czynników w środowisku pracy
4.3. Charakterystyka wybranych czynników środowiska pracy i ich skutki oddziaływania na organizm pracownika
4.4. Metody eliminacji czynników szkodliwych występujących w środowisku pracy
4.5. Sposoby zabezpieczania pracownika przed oddziaływaniem czynników w środowisku pracy
5. Ochrona przeciwpożarowa
5.1. Wprowadzenie
5.2. Podręczny sprzęt gaśniczy i jego przeznaczenie
5.3. Zasady ochrony przeciwpożarowej oraz zasady postępowania na wypadek pożaru
5.4. Znaki informacyjne i alarmy (znaki bezpieczeństwa) dotyczące ochrony przeciwpożarowej
6. Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
6.1. Wprowadzenie
6.2. Obowiązki pracodawcy w zakresie zapobiegania wypadkom przy pracy i chorobom zawodowym
6.3. Prawa i obowiązki pracownika, który uległ wypadkowi przy pracy
6.4. Prawa i obowiązki pracownika, który zachorował na chorobę zawodową
6.5. Świadczenia z tytułu wypadku przy pracy i chorób zawodowych
7. Pierwsza pomoc przedmedyczna
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
7.3. Najważniejsze symptomy stanu nagłego zagrożenia zdrowotnego
7.4. Pierwsza pomoc przy utracie przytomności
7.5. Pierwsza pomoc przy omdleniu
7.6. Resuscytacja krążeniowo-oddechowa (RKO)
7.7. Udzielanie pierwszej pomocy w urazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego
7.8. Pozycja bezpieczna
7.9. Udzielanie pierwszej pomocy w nieurazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego
8. Organizacja stanowiska pracy biurowej
8.1. Wprowadzenie
8.2. Miejsce i warunki wykonywania pracy biurowej
8.3. Stanowisko pracy biurowej
8.4. Uciążliwości w pracy biurowej
8.5. Techniki odciążające kręgosłup, oczy oraz nadgarstki
8.6. Ochrona środowiska w pracy biurowej
8.7. Wprowadzanie zmian w organizacji i ich wpływ na poziom bezpieczeństwa i higieny pracy
Do podręcznika Bezpieczeństwo i higiena pracy biurowej mamy opracowane następujące materiały dodatkowe dla nauczycieli:
Plan wynikowy przeznaczony dla techników, szkół policealnych i szkół branżowych I stopnia –
na 30 godzin lekcyjnych
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie Polityka cookies.