1 » 2 » Prawo w turystyce i hotelarstwie - materiały edukacyjne3
Prawo w turystyce i hotelarstwie - materiały edukacyjne 1Prawo w turystyce i hotelarstwie - materiały edukacyjne 2
Prawo w turystyce i hotelarstwie - materiały edukacyjne 1Prawo w turystyce i hotelarstwie - materiały edukacyjne 2

Prawo w turystyce i hotelarstwie - materiały edukacyjne

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Paczkomaty InPost - 10,00 zł
Kurier InPost --> PayU, przedpłata, przelew - 14,00 zł
Kurier InPost --> pobranie - 18,00 zł
Kurier FEDEX --> PayU, przedpłata, przelew - 18,00 zł
Kurier FEDEX --> pobranie - 22,00 zł

Kod EAN: 978-83-7735-068-3

Cena: 21,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Cena książki zmienia się w zależności od liczby kupowanych egzemplarzy - zobacz szczegóły.

  • Opis produktu
  • Spis treści
  • Notka MEN
  • Materiały dodatkowe
  • Wykaz aktów prawnych
  • Recenzje produktu (0)

Autorka: Urszula Legierska

 O książce: 
Książka może być wykorzystywana przez uczniów techników i słuchaczy szkół policealnych, zdobywających zawody należące do branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT). Szczegółowe informacje dotyczące wykorzystania książki w realizacji nowej podstawy programowej z 2019 r. – ze wskazaniem zawodów, nowych trzyliterowych kwalifikacji i ich części oraz konkretnych efektów kształcenia – dostępne są w pliku: link.

 

Wykorzystanie książki w zawodach

Podstawy programowe z 2012 i 2017 r. (uczniowie po gimnazjum) Podstawa programowa z 2019 r. (uczniowie po szkole podstawowej)
technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej, technik turystyki wiejskiej technik organizacji turystyki, technik turystyki na obszarach wiejskich

 

Książka może być wykorzystywana również przez:
1) studentów szkół wyższych na kierunkach związanych z turystyką i hotelarstwem;
2) osoby, których praca zawodowa jest związana z turystyką i hotelarstwem lub które chciałyby taką pracę zdobyć.

Liczne ramki zatytułowane Wiedza w praktyce oraz Ciekawostka mają za zadanie ubarwić treść i zwrócić uwagę czytelnika na kwestie praktyczne, które mogą przydać mu się na co dzień. Po każdym rozdziale zostało zamieszczone kilka stron ćwiczeń (teoretycznych i praktycznych), które mają na celu przede wszystkim powtórzenie i utrwalenie omówionych treści, ale także – poszerzenie wiedzy czytelnika na dany temat. Na końcu książki znajduje się krótki słownik, zawierający definicje lub wyjaśnienia najważniejszych pojęć.


Książka zawiera:
  • 196 stron formatu B5
  • 29 tabel
  • 18 rysunków
  • 10 wzorów
  • 36 ramek informacyjnych
  • 116 ćwiczeń

alt Spis treści
alt Fragment 

ISBN 978-83-7735-068-3
Wydanie I (2017 r.)



 O autorce: 
Urszula Legierska
absolwentka Wydziału Administracji i Nauk Społecznych Politechniki Warszawskiej, obecnie zatrudniona na tym wydziale. W ramach pracy zawodowej m.in. prowadzi dla studentów zajęcia z prawa administracyjnego i ustroju samorządu terytorialnego.
 

1. Wprowadzenie do prawa w turystyce i hotelarstwie
    1.1. Podstawowe pojęcia związane z turystyką i hotelarstwem
    1.2. Źródła prawa turystycznego
    1.3. Obsługa ruchu turystycznego
    • Ćwiczenia

2. Podstawy prawne świadczenia usług turystycznych
    2.1. Wymagania związane z prowadzeniem działalności gospodarczej jako organizator turystyki i pośrednik turystyczny
    2.2. Przewodnicy turystyczni i piloci wycieczek
    • Ćwiczenia

3. Podstawy prawne świadczenia usług hotelarskich
    3.1. Ogólne zasady działalności hotelarskiej
    3.2. Kategoryzacja obiektów hotelarskich
    3.3. Wymagania prawne dla hoteli
    3.4. Wymagania prawne dla moteli
    3.5. Wymagania prawne dla pensjonatów
    3.6. Wymagania prawne dla kempingów (campingów) i pól biwakowych
    3.7. Wymagania prawne dla domów wycieczkowych
    3.8. Wymagania prawne dla schronisk młodzieżowych
    3.9. Wymagania prawne dla schronisk
    3.10. Wymagania prawne dla obiektów innych niż hotelarskie
    3.11. Wymagania prawne w zakresie dostosowania obiektów hotelarskich dla osób niepełnosprawnych
    3.12. Ewidencja obiektów hotelarskich
    3.13. Regulaminy w obiektach hotelarskich
    3.14. Wymagania sanitarne, przeciwpożarowe oraz inne, dotyczące świadczenia usług hotelarskich
    • Ćwiczenia

4. Ochrona klienta
    • Ćwiczenia

5. Transport w turystyce
    5.1. Informacje ogólne
    5.2. Prawo przewozowe
    5.3. Transport powietrzny
    5.4. Parkowanie
    • Ćwiczenia

6. Paszporty i wizy
    6.1. Paszporty
    6.2. Wizy
    • Ćwiczenia

7. Ubezpieczenia w turystyce
    • Ćwiczenia

8. Gastronomia
    8.1. Rodzaje placówek gastronomicznych
    8.2. Wymagania prawne względem usług gastronomicznych prowadzonych w obiektach hotelarskich
    8.3. Charakterystyka usług gastronomicznych w obiektach hotelarskich
    8.4. Systemy zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności
    8.5. Wymagania prawne dotyczące lokali gastronomicznych
    • Ćwiczenia

 

Ustawa o systemie oświaty pozwala nauczycielom, aby w procesie dydaktycznym również materiały edukacyjne. Materiały edukacyjne są to materiały w postaci papierowej lub elektronicznej, zastępujące lub uzupełniające podręcznik, umożliwiające realizację programu nauczania. Na podstawie tego zapisu książka „Prawo w turystyce i hotelarstwie - materiały edukacyjne” może być wykorzystywana w szkołach w roku szkolnym 2019/2020 i wpisana do szkolnego zestawu podręczników.
 

Do książki Prawo w turystyce i hotelarstwie mamy opracowane odpowiedzi, które wysyłamy nauczycielom
Warunki otrzymania materiałów dodatkowych znajdą Państwo w tym miejscu.

 

Wykaz aktów prawnych wraz z linkami do Dzienników Ustaw przydatnych w trakcie realizacji zajęć z wykorzystaniem książki „Prawo w turystyce i hotelarstwie” (stan na 4 marca 2021 r.).
1. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz.U. z 1997 r. nr 78, poz. 483)
2. Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r., poz. 1740, z późn. zm.)
3. Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. – Prawo przewozowe (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r., poz. 8)
4. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r., poz. 2211)
5. Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o Polskiej Organizacji Turystycznej (tekst jedn. Dz.U. z 2018 r., poz. 5636)
6. Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst jedn. Dz.U. z 2019 r., poz. 2214 z późn. zm.)
7. Ustawa z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r., poz. 617)
8. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r., poz. 2021, z późn. zm.)
9. Ustawa z dnia 11 września 2015 r. o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej (Dz.U. z 2020 r., poz. 895, z późn. zm.)
10. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE.L.2004.139.1)
11. Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 29 grudnia 2010 r. w sprawie opłat związanych z zaszeregowaniem obiektu hotelarskiego (Dz.U. z 2011 r. nr 10, poz. 54)
12. Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 25 czerwca 2014 r. w sprawie egzaminów z języka obcego dla przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz.U. z 2014 r., poz. 869)

 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje produktów.

Książki, którymi Państwo również mogą być zainteresowani